Endüstriyel su arıtma sistemi olarak da bilinen sanayi tipi su arıtma cihazları, büyük ölçekli işletmelerde kullanılır. Özel olarak tasarlanan bu sistemler endüstriyel kullanımlarda suyu tüm kirleticilerden kurtarmak ve tekrar kullanılabilir hale gelmesini sağlamak amacı taşır. Birden fazla teknolojinin kullanılmasıyla suyu arıtan sanayi tipi su artıma cihazı, kullanım alanları bakımından da geniş bir yelpaze sunar. Ters ozmoz sayesinde suyu tüm katı maddelerden arındıran bu sistemlerde ultrafiltrasyon da bulunuyor. UF teknolojisi ile organik maddeler ve bakterilerin tamamı arındırılırken aktif karbon filtrasyonu ile kötü kokular ve diğer kimyasal maddeler gideriliyor. Ayrıca bu sistemlerde ozonlama, kimyasal arıtma, iyon değişim, çökelme ve UV ışınları ile dezenfeksiyon gibi teknolojiler de bulunmaktadır.
Sanayi Tipi su Arıtma Cihazı Nedir?
Çok büyük ölçekli endüstriyel tesislerde, suyu kirleticilerden arındırmak için kullanılan sisteme, sanayi tipi su arıtma cihazı denir. Su bu cihazlarda pek çok aşamadan geçerek doğaya tekrar güvenli bir şekilde deşarj edilir. Endüstriyel su arıtma proseslerinde önemli bir yere sahip olmakla beraber suyun geri dönüştürülmesi ya da arıtılması amacıyla kullanılır. Ayrıca suyun temizlenmesi, kirleticilerden arındırılması ve saflaştırılması amacıyla kullanılan bu cihazlar, işletmelerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir.
Sanayi tipi su arıtma cihazlarının bazı amaçları vardır. Öncelikle arıtılan suyun endüstriyel süreçlerde tekrar kullanılmasını sağlarken su tasarrufunu amaçlar. Ayrıca kirlenmiş suyun çevreye zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılan bu cihazlar sonuç olarak çevreye duyarlı bir üretim sürecini destekler. İlaç, içecek ve gıda endüstrilerinde suyun saflaştırılmasını sağlayan sanayi tipi arıtma cihazları, endüstriyel kullanım için suyu uygun hale getirirken güvenli sonuçlar sağlar.
Suyun içindeki çözünmüş katı maddeleri arındıran bu cihazlar, yarı geçirgen bir membran üzerinden suyu temizler. Membran tarafından süzülen su son aşamada kirleticilerden arındırılmış olarak kullanıma hazır hale getirilir. Bu sistem ters ozmoz tekniğidir. Ardından ultrafiltrasyon aşamasından geçen su daha büyük moleküllerden arındırılır. Ayrıca bu aşamada virüs ve bakteriler de yok edilir. Ters ozmoz tekniğine göre daha az enerji harcayan bu süreçten sonra ise aktif karbon filtrasyonu devreye girer. Burada suyun içindeki kötü okular, kimyasal kirleticiler, renk değişimi ve organik bileşenlere müdahale edilir. Haliyle suyun kimyasal özellikleri iyileştirilir.
Sanayi Tipi Cihazlar Hangi Alanlarda Kullanılır?
Sanayi tipi su artıma cihazlarının kullanım alanları artmaktadır. Endüstriyel sektörlerin tamamında yer alan bu cihazlar birçok üretim sürecinde tercih edilir. Bu aşamalarda kullanılan suyun arıtılması amacıyla kullanılan ve yüksek kapasiteye sahip olan cihazların kullanım alanları ve açıklamaları aşağıda paylaşılmıştır.
- Deniz Suyu Arıtma: Deniz suyunun içeriğinde bulunan tuzun ve diğer kirleticilerin arıtılması amacıyla sanayi tipi cihazlardan yararlanılır. Ayrıca tarımsal sulama, içme ve endüstriyel kullanım amacıyla tercih edilir.
- Havuz ve SPA: SPA merkezleri ve büyük havuzlarda suyun hijyenik olması önemlidir. Sanayi tipi su arıtma cihazları bu suların mikroorganizmalardan arındırılması amacıyla kullanılır. Havuz suyunun dezenfeksiyonu ve filtrelenmesi açısından çok önemli bir yere sahiptir.
- Atık Su Arıtma: Atık suların tekrar arıtılarak yeniden kullanılabilir hale gelmesini sağlar. Fabrikalardaki kirli suyun çevreye zarar vermeden deşarj edilmesine olanak tanıyan sanayi tipi cihazlar genelde endüstriyel proseslerde kullanılır.
- Sera ve Tarım Suyu Arıtma: Tarım sektöründe kullanılan sulama suları nehirlerden ya da yer altı sularından temin edilebilir. Bu suyun temiz olması yetiştirilecek bitkiler ya da diğer ürünler için önemlidir. Haliyle sanayi tipi arıtma cihazları kullanılarak su daha temiz hale getirilir.
- Metal ve Maden Sanayi: Metal işleme ya da maden çıkarma işlemlerinde su daima kirlenir. Ayrıca su kimyasal ve ağır metallere maruz kalır. Tüm bu süreçlerde suyu kirleticilerden arındıran cihazlar suyun verimli kullanılmasını sağlamaktadır.
- Otomotiv: Otomotiv sanayisinde üretim için su kullanılır. Soğutma, boyaya ya da yüzey temizleme aşamasında kullanılan suyun temiz olması gerekir. Bu yüzden suyun tekrar kullanıma hazır hale getirilmesi için saflaştırılması önemlidir.
- Tekstil: Bu sektörde baskı ve boyama işlemlerinde ciddi oranda su kullanılır. Ancak bu suyun da arıtılması şarttır. Kirleticiler ya da kimyasal maddelerle zarar görmüş olan suyun çevreye de zarar vermemesi için arıtılması, sanayi tipi arıtma cihazlarıyla mümkündür.
- İlaç Sanayi: Su, ilaç üretiminde kullanılır ve yeteri kadar saf olmalıdır. İçeriğindeki mikroorganizmalardan arıtılması gereken suyun haliyle arıtma cihazından geçmesi gerekir. Suyun yüksek saflığa ulaşması ve üretim aşamalarında tekrar kullanılması adına sanayi tipi cihazlar en başarılı çözümdür. Aynı durum kimya sanayi için de geçerlidir.
- Gıda ve İçecek: Yine üretim süreçlerinde suyun hijyenik şartları sağlaması gerekir. Suyun saflık derecesine ulaşması adına gıda ve içecek sektöründe de sanayi tipi su arıtma cihazlarına ihtiyaç vardır.
- Santraller: Elektrik ve enerji santrallerinde ciddi oranda su kullanılmaktadır. Güç üretiminde kullanılan suyun kirli olduğu ve devamlı temizlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu süreçte sanayi tipi cihazlarla başarılı sonuçlar alınabilir.
Sanayi Tipi Su Arıtma Cihazları ile Normal Cihazlar Arasındaki Farklar
Sanayi tipi su arıtma cihazları ile ev tipi yani normal cihazlar arasında bazı farklar bulunuyor. Bu farklar arıtma süreçlerine, işlevselliğe, kapasite ve kullanım alanına göre değişiyor. Normal su arıtma cihazları günlük su tüketiminin az olduğu ofis, küçük işletme ve yaşam alanları için tasarlanmıştır. Saatte birkaç litre su arıtımı sağlanır. Sanayi tipinde ise çok yüksek hacimli su arıtma kapasitesi söz konusudur. Ayrıca büyük işletmelerde tercih edilir. Sanayi tipi cihazlarda sürekli arıtma devam eder.
Uygulama alanları bakımından birbirinden ayrılan bu cihazlarda normal sistemler şehir suyu ve yerel kaynaklardan alınan suyu arıtır. Sanayi tipi cihazlar onlarca sektörde yer alırken proses suyu sağlama, içme suyu ve atık suyun arıtılması gibi işlemlerde tercih edilir. Her iki cihaz teknolojik yöntemler bakımından da birbirinden ayrılmaktadır. Sanayi tipinde iyon değişimi, ters ozmoz, ultrafiltrasyon, aktif karbon ve UV gibi teknolojiler yer alabilir. Ev tipi cihazlarda ise yine ters ozmoz, aktif karbon ve UV ışınları gibi sınırlı teknolojiler kullanılır.
Sanayi tipi cihazlarda karmaşık bir arıtma süreci söz konusudur. Çünkü bu tip sistemlerde su çok yüksek miktarda kirletici içerir ve daima yüksek hacimli arıtma ihtiyacı vardır. Bu yüzden birden fazla aşamadan oluşan filtrasyon sistemlerine sahiptir. Ev tipinde ise birkaç basit aşamadan oluşan süreç söz konusudur. Genelde ön filtrasyondan geçen su daha sonra ana arıtma ve ardından son filtrasyon ile kullanıma hazır hale getirilir. Son olarak boyut, fiziksel yapı, enerji tüketimi, bakım ve servis bakımından sanayi tipi cihazlar daha fazla işleme gerek duyar. Yani boyutu daha büyük olan sanayi arıtma sistemlerinde enerji tüketimi de yüksektir. Bu yüzden bakım ve servisi profesyonel ekipmanlar ve firmalar tarafından yapılmaktadır.
Sanayi Tipi Su Arıtma Cihazı Fiyatları
Sanayi tipi su arıtma cihazı fiyatları cihazın özelliklerine göre değişmektedir. İhtiyaç duyulan özellikler, tercih edilen teknoloji, cihazın kapasitesi ve arıtma aşamasının karmaşıklığına bağlı olarak fiyatlar belirlenir. Örneğin düşük kapasiteli sistemler günde 500 ile 1000 litre arıtma kapasitesine sahiptir. Yüksek kapasiteli olanlar ise günde 10.000 litre ve daha fazla su arıtabilir. Arıtma teknolojisi bakımından seçim yaparken yine fiyat konusu ön plana çıkacaktır. Yedek parçalar, ekstra özellikler ve marka gibi unsurlar da fiyatı doğrudan belirler. Otomatik kontrol sistemi, online izleme, dijital izleme ve pH ölçümü gibi özelliklere sahip olan sistemlerin fiyatı biraz daha yüksek olabilir.
Su Arıtma Cihazlarının Sanayi Kullanımına Faydaları
Sanayide bu cihazların kullanılması birçok fayda sağlar. Çünkü endüstriyel süreçlerde üretim verimliliği, suyun kalitesi, çevre dostu olması ve maliyetler gibi faktörler çok önemlidir. Genel faydalarını sıralayacak olursak;
- Su kaynakları verimli kullanılır. Bu sayede işletmelerin su ihtiyacı ciddi oranda azalarak su tasarrufu sağlanır. Buna bağlı olarak çevresel sürdürülebilirlik artar ve doğal kaynaklar korunur.
- Üretim süreçlerinde suyun saflığını sağladığı için ekipman ve cihazların daha verimli çalışmasını sağlar. Kirli su bilindiği üzere korozyon ve kireçlenmeye neden olur. Ancak arıtılmış su bu problemleri ortadan kaldırır.
- Sanayide atık su yönetimi ve çevre dostu üretim, su arıtma sistemleriyle sağlanabilir. Çevre kirliliği bu sayede azalırken doğaya zarar vermeden su deşarj edilebilir. Ayrıca endüstriyel süreçlerde arıtılan su tekrar kullanılabileceği için atık sudan geri kazanım sağlanır.
- Kimyasal arıtmada kullanılabildiği için zararlı bileşenler kolayca temizlenebilir. Buna bağlı olarak üretim süreçlerinde suyun kalitesinin artması, ürün kalitesini de artıracaktır.
- Suyun temizlenme süreci optimize edildiği için enerji tüketimini azaltır. Çoğu zaman düşük basınç ve sıcaklıkla arıtılmış su kullanıldığı için enerji maliyetleri düşer.
- Gıda sanayi ve benzeri sektörlerde suyun her zaman hijyenik ve temiz olması şarttır. Sanayide kullanılan arıtma sistemleri sayesinde her zaman kaliteli ve sağlıklı ürünler üretilebilir.
- Sanayide su tüketimini azaltan bu cihazlar çevre dostu üretimi destekler. Ayrıca üretimde kullanılan cihazların kullanım ömrünü uzatarak bakım maliyetlerini düşürmektedir.
- Sanayi kullanımında bu cihazların yer alması, çevreye duyarlı işletmelerin tanınmasını sağlar. Bu da işletme imajını güçlendirir.
Endüstriyel Su Arıtma ile Sanayi Tipi Su Arıtma Cihazları Arasında Fark Var mı?
Her iki cihaz arasında bazı benzerlikler bulunur. Fakat uygulanabilirlik, kapsam ve kullanım alanı bakımından farklıdır. Endüstriyel su arıtma cihazı çok büyük ölçekli tesislerde kullanılır. Suyun fiziksel, mekanik, biyolojik ve kimyasal yöntemlerle arıtılmasını sağlar. Sanayi tipi sistemler ise genelde sanayi işletmeleri için tasarlanmıştır. Endüstriyel su arıtma cihazlarının kullanım alanları; enerji santralleri, otomotiv, ilaç üretimi ve gıda işleme gibi sektörlerdir. Sanayi tipi sistemler de endüstriyel arıtma kapsamına giren alanlarda kullanılır ancak tek başına yeterli değildir. Sadece günlük su arıtma kapasitesini belirleyebilir.
Teknoloji ve süreç farklılıkları bakımından birbirinden ayrılan bu sistemlerde endüstriyel cihazların arıtma süreci daha geniştir. Yani arıtma teknolojilerinin tüm kombinasyonlarını içerebilir. Örnek olarak bir tesiste kullanılacak suyu önce kirletici ve partiküllerden arındırır ve daha sonra arıtma teknolojilerinin tamamını kullanarak toksik maddeleri yok eder. Sanayi tipi cihazlar ise ters ozmoz, aktif karbon ya da ultrafiltrasyon teknolojilerini kullanarak suyu temizler.
Çevresel etki ve sürdürülebilirlik bakımından endüstriyel sistemler daha kapsamlıdır. Atık suyu geri kazandıran bu sistemler suyu temizler ve yeniden kullanılmasını sağlar. Bu sayede doğal su kaynakları korunmaya devam eder. Sanayi tipi cihazlar da çevreye duyarlı sistemlerdir ancak suyun geri kazanımında değil suyun temizlenmesi sürecinde tercih edilir. Elbette endüstriyel su arıtma sistemlerinin önemli bir parçasıdır ancak genelde su arıtma ihtiyacını karşılamaya devam eder.